Vitamin D3 Вітамін D3
1 000 ₴
950 ₴
- В наявності
- +380 (50) 218-84-69менеджер
- +380 (95) 042-04-59знижка 30%
Вітамін D - це нутрієнт, гормон і імуномодулятор. Вітамін D (кальциферол) - жиророзчинний вітамін-похідне дегідрохолестеролу, утворюється в нашому організмі (у шкірі) під дією ультрафіолетових сонячних променів у вигляді вітаміну D3 (холекальциферол). Існує, крім того, менш активний вид цього вітаміну, який утворюється в шкірі людини з рослинної їжі, багатої на ергостерин – D2 (ергокальциферол). Зі шкіри вітамін D надходить у печінку, де перетворюється на форму гормону, який регулює гомеостаз кальцію, а потім на нирки. Ця активна форма вітаміну D викликає у кишечнику та нирках утворення специфічного кальцій-зв'язуючого білка, який посилює всмоктування кальцію в тонкій кишці і одночасно прискорює його всмоктування у нирках, повертаючи цей мікроелемент у кров та зменшуючи його втрати із сечею.
Дефіцит вітаміну D може виникати при нестачі харчування, при недостатньому його утворенні в шкірі при дії сонячного світла, при захворюваннях печінки та нирок. Україна та інші держави нашої смуги розташовані в зоні низької інсоляції, тому практично всі їхні мешканці входять до групи ризику щодо дефіциту вітаміну D.
Вітамін D необхідний не тільки для регуляції рівня кальцію в крові та мінеральної щільності кісткової тканини. Встановлено, що багато органів та тканин нашого організму мають рецептори вітаміну D, а значить, вітамін D впливає не тільки на кісткову тканину, але і на багато інших органів та системи. Як гормон він також залучений до регулювання більше, ніж 200 генів тіла (організму) і має багатофункціональну дію.
Хронічний дефіцит вітаміну D є фактором ризику розвитку низки важких захворювань із тривалим неактивним періодом.
Для здоров'я опорно-рухової системи: вітамін D необхідний для регуляції обміну кальцію і фосфору при формуванні кісткової тканини, зубів і для профілактики та лікування остеопорозу. парат-гормону) та активність клітин остеокластів, що регулюють надходження кальцію в кров при дефіциті кальцію крові.
Для здоров'я імунної системи: вітамін D підтримує вроджений та набутий імунітет, впливає на функцію клітин крові лімфоцитів та активність клітин крові – макрофагів, виробництво факторів запалення – цитокінів, збільшує продукцію інтерлейкіну-1 та простагландину Е2. Бере участь у синтезі власного інтерферону. Встановлено імуномодулюючу роль вітаміну D, він формує противірусний та антибактеріальний імунітет (при туберкульозі) з виробленням антитіл. Під впливом вітаміну D відбувається утворення клітин крові.
Для здоров'я шкіри: вітамін D регулює розмноження та різновид клітин шкіри і може бути використаний при лікуванні псоріазу, вітіліго та онкології. Зменшує ризик та прояви аутоімунних реакцій.
Ендокринна система: вітамін D регулює функцію щитовидної залози, підшлункової залози, статевих залоз; регулює ембріональний розвиток плода, сперматогенез та репродуктивну функцію, регулює ДНК. Знижує ризик цукрового діабету типу 1 (збільшує секрецію інсуліну).
Підтримує здоров'я бар'єрних систем: дихальної системи та кишечника. Регулює важливі процеси життєвого метаболізму: синтезу АТФ для енергії, зсідання крові, детоксикації етанолу та ін.
Здійснює профілактику: серцево-судинних захворювань, розвитку розсіяного склерозу.
Здійснює профілактику пухлинних захворювань: товстої кишки, нирок, яєчників, молочної та передміхурової залози.
Діти: дефіцит вітаміну D – це основна причина розвитку рахіту у дітей. Виявлено, що надмірна вага під час вагітності призводить до дефіциту вітаміну D у матері та дитини протягом усього життя.
Здоров'я нервової системи: дослідження показали, що за нестачі вітаміну D можуть спостерігатися погіршення пам'яті, безсоння, нестабільність настрою.
У продуктах харчування вміст вітаміну D недостатній. При звичайному харчуванні в наш організм з їжею надходить близько 0,7-5,4 мкг вітаміну D на добу, що явно недостатньо для підтримки нормальної забезпеченості.
Надходження його може бути збільшено до 10 мкг за рахунок включення в харчування продуктів, багатих вітаміном D (риб'ячий жир з печінки тріски (250 мкг/100 г), печінка тріски (100 мкг/100 г), жирний оселедець (22,5 мкг/ 100 г), яєчний жовток та м'ясо – 2,0 мкг, яловича печінка та вершкове масло – 1,3-1,5 мкг на 100 г продукту.
Вітамін D3 засвоюється приблизно на 50%. Засвоєння вітаміну D2 нижче, але цей рослинний вітамін є улюбленим у раціоні вегетаріанців. Визначити вміст вітаміну D в організмі можна за аналізом крові на 25-оксивітамін D відповідно до рекомендацій ендокринологів.
Для того щоб забезпечити оптимальний міст вітаміну D (50-60 нг/мл), рекомендують приймати не менше 4000 МО (100 мкг) на добу, контролюючи вміст 25-оксивітаміну D у крові.
Середнє споживання вітаміну D дорослими людьми має бути на рівні 2000 МО (50 мкг)
Основні | |
---|---|
Виробник | NSP |
Країна виробник | Американське Самоа |
Тип | Капсули |
- Ціна: 950 ₴